Jak powstaje próchnica?
Próchnicę definiuje się jako wieloczynnikową chorobę pochodzenia bakteryjnego, charakteryzującą się progresywnym niszczeniem twardych tkanek zębów.
Zniszczenie to wynika z długotrwałej demineralizacji spowodowanej przez kwasy, które wytwarzane są przez bakterie obecne w biofilmie, podczas metabolizowania cukrów spożywczych.
Dlatego jednym z kluczowych czynników zapobiegających i kontrolujących próchnicę jest ograniczenie ilości cukru w diecie, spożycia lepkiej żywności między posiłkami. Innym kluczowym czynnikiem w zapobieganiu próchnicy jest fizyczna i chemiczna eliminacja biofilmu dentystycznego. Dlatego zasadnicze znaczenie ma utrzymywanie prawidłowej higieny jamy ustnej.
Dentaid opracował innowacyjną formułę opartą na technologii DENTAID nanorepair®– linię Vitis anticaries. To innowacyjna formuła chroniaca przed próchnicą i erozją szkliwa. Zawarte w paście i płynie Vitis antycaries nanocząsteczki hydroksyapatytu integrują się ze szkliwem zębowym, naprawiają niedoskonałości, wzmacniają zdemineraliozowane szkliwo i tworzą warstwę ochronną odporną na atak kwasów. W połączeniu z fluorem powodują tworzenie fluorapatytu, który daje większą odporność szkliwa przed atakiem kwasów. Fluor wzmacnia remineralizację szkliwa. Ksylitol zmniejsza płytkę bakteryjną (biofilm), zmniejsza produkcję kwasów i ma działanie remineralizujące poprzez neutralizację kwaśnego pH, dzięki zwiększonemu przepływowi śliny.